Amsterdam-Oost - Wijzelf NL

Laatste nieuws

 • 01-11-2016

  Voorinschrijvingen kunnen beginnen

  Vanaf 1 november is de website volledig operationeel. Dus we zijn opzoek naar aardige buurtbewoners van stadsdeel Amsterdam-Oost die - tegen betaling - buurtgenoten willen helpen met klusjes in en rond het huis. 

  Praktische zorg in en om huis bereikbaar, betrouwbaar en betaalbaar maken, dat is ons doel. Het gaat om praktische hulp in en om het huis, zoals helpen met aankleden, schoonmaken en klusjes. Van tuinonderhoud tot het aantrekken van steunkousen en van het naar de kapper brengen tot het doen van boodschappen.

  We zijn actief op Facebook, dus like onze facebook pagina en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.
  https://www.facebook.com/wijzelfamsterdamoost/ 

  Lees meer
 • 10-11-2016

  Wijzelf in de Echo

  Aardige buurtbewoners gezocht voor Wijzelf

  OOST Het nieuwe platform Wijzelf Amsterdam-Oost zoekt bewoners van stadsdeel Oost die - tegen betaling – oudere buurtgenoten een helpende hand willen toesteken. Het digitale platform brengt vraag en aanbod heel lokaal bij elkaar. Bestuurslid Willem Koelewijn: ‘De inschrijving is gestart.’

  Hoe organiseer je hulp? Voor jezelf of misschien voor je ouders die nog zelfstandig wonen. Mantelzorgers hebben ook niet alle dagen tijd. Hoe vind je iemand die op de afgesproken tijd langs komt om iets voor je te doen? Een betrouwbare buurtgenoot die een uurtje helpt met de computer of het huishouden. Of met wie je even gezellig een stukje kunt wandelen.

  Een manier die al drie jaar goed werkt in andere delen van Nederland is Wijzelf. Nu wordt het in Amsterdam Oost opgezet. Via de website www.amsterdam-oost.wijzelf.nl kunnen mensen een helpende hand aanbieden én bestellen in hun eigen buurt.

  Ouderen

  Het bestuur van de coöperatieve vereniging Wijzelf Amsterdam-Oost bestaat uit vijf vrijwilligers die allemaal uit het stadsdeel komen. Eén van hen is Willem Koelewijn. Hij vertelt: ‘Vroeger gingen kwetsbare ouderen naar een bejaardentehuis. Daar werd voor ze gezorgd, van vereenzaming was geen sprake. Nu wil de overheid dat iedereen zo lang mogelijk zelfstandig thuis blijft wonen. Dat is beleidslariekoek als je niet voor structuren zorgt die dat mogelijk maken.’

  Een jaar geleden viel zijn oog op een krantenberichtje over het starten van Wijzelf in stadsdeel Oost. ‘De structuur sprak me direct aan. Oost is een stadsdorp, ik wil me hiervoor inzetten.’

  Koelewijn is zelf werkzaam in de zorg en merkt: veel zorg is wegbezuinigd. ‘Vroeger kwam de overheid gewoon je huis stofzuigen als je dat zelf niet meer kon. Nu is het een hoop gedoe om dat via de gemeente aan te vragen. En het kost je je eigen bijdrage. Dan kun je het net zo goed gemakkelijk via Wijzelf regelen.’

  Student

  Zorgvragers kunnen voor 20 euro een jaar lid worden van Wijzelf. Zij krijgen vervolgens via de website toegang tot de aanbieders. Enthousiaste mensen die een beetje willen bijverdienen in het eigen stadsdeel kunnen zich gratis aanmelden en hun diensten aanbieden. Koelewijn: ‘Dit is leuk als je bijvoorbeeld met pensioen bent. Het is ook goed te combineren met jonge schoolgaande kinderen. We hebben ook een student die een paar uurtjes gaat wandelen in het Oosterpark met een bejaarde buurtgenoot. Hij verdient zo zijn barschuld van de zaterdagavond terug.’

  Betrouwbaar

  Alle verdiensten zijn transparant. De betaling loopt via Wijzelf zodra de zorgvrager tevreden is. ‘Het is bij de andere afdelingen van Wijzelf nog nooit gebeurd dat zorgvragers niet tevreden waren’, aldus Koelewijn. ‘Integendeel! Wij laten alleen aanbieders toe die wij aardig en betrouwbaar vinden. Zo maken we als bestuur met iedereen persoonlijk kennis en vragen we het BSN nummer. Ook als je een uitkering krijgt, mag je wat bijverdienen. Hulp aan Huis is een formele regeling in Nederland. Maar wij verwelkomen uiteraard ook vrijwilligers.’

  Informatieavond

  Buurtbewoners die zich willen aanbieden als hulp in en rond het huis kunnen zich nu al gratis inschrijven via de website www.amsterdam-oost.wijzelf.nl.

  Op dinsdagavond 22 november wordt er bovendien een informatiebijeenkomst gehouden voor belangstellenden. Locatie: De Meevaart, Balistraat 48 A. Inloop 19:15, aanvang 20:00 uur. Contact via e-mail: amsterdam-oost@wijzelf.nl Telefoon: 0630844690.

  Lees meer
 • 08-12-2016

  12 december: Informatieavond in Betondorp

  Betaalde klusjes doen via Wijzelf?
  Voor iedereen in Amsterdam-Oost, die nog wat uurtjes over heeft en graag mensen uit de buurt wil helpen met diverse praktische klusjes in en rondom het huis. Meld je aan als aanbieder en schrijf je hier in: https://amsterdam-oost.wijzelf.nl/schrijf_je_in/inschrijven/aanbieder/registreren_stap_0.

  Informatieavond in Betondorp: 12 december
  Eerst wat meer informatie over hoe het werkt en wat het voor jou kan betekenen? Kom naar de informatieavond op 12 december in het Brinkhuis. Op deze avond zal door mensen van Wijzelf informatie worden gegeven over hoe het werkt als je via Wijzelf zorg of hulp gaat aanbieden. Dit kan betaald werk zijn, maar ook vrijwilligerswerk. Daarnaast is natuurlijk alle tijd voor het stellen van vragen. We hopen met veel nieuwe aanbieders kennis te kunnen maken!

  Inloop 19:30, aanvang 20:00
  Locatie: het Brinkhuis, Landbouwstraat 63, 1097 TM Amsterdam
  E-mail amsterdam-oost@wijzelf.nl
  Telefoon: 0630844690

  De praktische klusjes waar het om gaat is o.a. schoonmaken, tuinonderhoud of boodschappen doen tegen betaling. Meer erover lezen?
  https://amsterdam-oost.wijzelf.nl/het_werkt_zo.
  En nog meer informatie over werken voor Wijzelf:
  https://amsterdam-oost.wijzelf.nl/het_werkt_zo/over_werken_voor

  Tip gerust vrienden of vriendinnen voor wie dit iets zou kunnen zijn en deel dit bericht. En like ons op Facebook: https://nl-nl.facebook.com/wijzelfamsterdamoost.

  Lees meer
Oudere nieuwsberichten